Вільдшпітце

Вільдшпітце (Wildspitze) – найвища точка Ецтальських Альп в Австрії заввишки 3768 метрів над рівнем моря. Ця двоголова вершина дуже популярна серед сходників, альпіністів та лижників, і у вихідні в сезон для сходження нерідко доводиться вистояти справжню чергу.

Старт нагору був дуже важким: крутий підйом до хатини з рюкзаком із залізом та їжею на три дні та з незвички після зими, загалом, традиційний початок виїзду. Цього року до звичайних тягарів додалася спека. Хоча червень вважається ще місяцем міжсезоння з усіма принадами нестабільної погоди, нам з погодою пощастило. Увечері небо було ясним, а надвечір натягувало хмар, але не кожного дня. Але долини внизу розжарювалися до неймовірних для Тіроль +35. Добре хоч угорі було дуже комфортно, і біля хати ми могли насолоджуватися комфортними +20 і свіжим вітерцем. До речі, цього року нічних заморозків у горах у червні вже не було, що, звичайно, не позначилося добре на стабільності снігу та льоду.

Сходження на Вільдшпітце починається від хатини Бреслауер (Breslauerhutte). Підйом до хати займає приблизно дві з половиною години, півтори з яких можна скоротити, якщо скористатися канатною дорогою з містечка Вент (Vent). Якщо ж заздалегідь домовитися зі доглядачем хатини, то рюкзаки можна підняти прямо до хатини на окремій канатній вантажній дорозі. Такі тут дуже популярні, і можуть підніматися навіть до віддалених хатин! Іноді на них катають і людей, бачили ми й таке, але я не став би розраховувати на такий сервіс напевно. Наприкінці червня, на початку сезону, хатина стоїть майже порожня, в їдальні тиша. Ми ж все одно вважали за краще поставити наш намет неподалік, повітря свіже, та й дух гірської подорожі так більш відчутний. Коли ми тільки прийшли, поруч із нами збирали намет і сушили спорядження пари чеських альпіністів, тож не тільки ми цінуємо можливість спати не в приміщенні.

У червні світає дуже рано, як не вставай, а все одно вже ясно. Від хатини добре набитою стежкою в снігу - не дивлячись на початок сезону! - ми обходимо західний відрог гори і потрапляємо в льодовиковий цирк, з якого добре проглядається вихід на перевал Міттеркарйох (Mitterkarjoch). Щоб вийти на нього, ми піднімаємося центром ущелини. Як дійдемо до звуження між двома скельними бастіонами, необхідно перейти на правий борт ущелини. Звідси починається віа-феррата, якою потрібно пролізти близько 50 метрів і вийти на перевальне сідло. Раннього літа феррата все ще засипана снігом, що змерзли за ніч, і скельна ділянка може раптово перетвориться на захоплюючий мікст.

Одразу за перевалом спускаємось на кілька десятків метрів на розірваний льодовик. Через хвилин 40 підйому ми потрапляємо до цирку під північною стіною ВільдШпітце. По самій північній стіні також існує маршрут підйому, проте останніми роками лід з північної стіни практично стояв разом із маршрутом, залишивши нестабільні круті скелі, тому північну стіну можна пройти лише у зимово-весняний період. З цирку ми піднімаємося на західне плече гори, звідки коротке широке скельне ребро виводить на вершину. Піднімаючись по ребру, будьте обережні з карнизами!

Нам сходження видалося досить легким – ні тобі тріщин, ні скель, тому ми вирішили ускладнити своє завдання траверсом обох вершин Вільдшпітце. Повторюючи цей маршрут, пам’ятайте про снігові карнизи на ребрах гори! До східної вершини, яка буквально на кілька метрів нижче західної, йде добре набита стежка. А ось далі слідів уже немає, і йти доводиться раз у раз провалюючись більш ніж по коліно під сніговий наст. Спуск з ребра найзручніше організувати практично перед невеликою скельною вершинкою в його кінці. Якраз перед скелями крутий сніговий північний схил гребеня найкоротший (близько 50 метрів, саме мотузка) і, здається, найменш крутий. Спускатися доводиться у три такти. Наприкінці сезону тут можливі сходи невеликих лавин, будьте пильні! Від місця спуску всього за 10 хвилин можна повернутися на шлях підйому, яким належить повернутися до хатини.

Галерея

Технична інформація


© https://www.bergsteigen.com
Категорія: PD (2Б)
Сходження: 3.5-4 години
Спуск: 3 часа до хижины Бреслауэр
Спорядження: мотузка, довгі петлі 3-4 шт, карабіни, комплект спорядження для пересування по закритому льодовику
Рівень лазання: 3
Висота: 3768 м
Набір висот: 924 м

Дополнительная информация