Як перевезти велосипед європейським поїздом

Їздити в Європі поїздом з велосипедом одне задоволення. Європейські залізничні мережі дуже розвинені, а поїзди у більшоcті випадків так чи інакше пристосовані для перевезення велосипедів. Але перед тим, як їхати на вокзал, важливо ознайомитися з правилами перевезення велосипедів, адже вони різняться від країни до країни.

Перед покупкою авіаквитків всередині Європи завжди перевіряйте наявність залізничного сполучення між вибраними містами. Цілком ймовірно, що поїздом ви зможете дістатися місця призначення швидше і простіше, а іноді і дешевше, ніж лоукост-авіалініями. Наприклад, вже після повернення з Ліону, я з’ясував, що звідти до Брюсселя ходить прямий TGV, сумарна вартість квитків на який для нашої родини майже вдвічі нижча за вартість авіаквитків плюс добирання в аеропорт. З урахуванням того, що велосипеди в цих потягах провозити простіше ніж у літаку, а весь шлях займає всього три з половиною години, вибір TGV був би явно кращим.

У цьому пості я опишу правила та особливості перевезення велосипедів у різних європейських країнах. Нині описані Бельгія, Голландія, Італія, Норвегія, Франція, Швейцарія та Велика Британія. Пост буде постійно доповнюватися, і якщо ви хочете щось виправити або додати до нього, будь ласка, зв’яжіться зі мною, я буду радий інформації.

Бельгія

У звичайних місцевих поїздах типу IR чи IC велосипеди можна возити у спеціально відведеному приміщенні. У багатьох таких поїздах це спеціальна багажна кімната, розташована ближче до кінця поїзда. У більш сучасних місцевих поїздах для велосипедів відводиться частина салону в одному з крайніх вагонів поїзда. Якщо ви не встигли дійти до дверей, помічених великим, входити можна в будь-які двері і потім докотити велосипед по салону, але виключно якщо людей не багато.

У двоповерхових поїздах для велосипедів на першому поверсі кожного другого вагона є виділена зона для велосипедів. Такий велосипедний вагон обладнаний спеціальними вантажними дверима, але увійти-вийти можна і через звичайні двері, хоч це й незручно.

Оскільки багажні двері зазвичай закриті, для посадки з велосипедом треба знайти кондуктора, який завжди під час зупинки поїзда виходить на перон і залишається на ньому до моменту відправлення. Поїзди на проміжних станціях стоять дві хвилини, тому в метушні не шукайте велосипедні двері, шукайте кондуктора! Він затримає відправлення поїзда, проведе вас до багажних дверей і допоможе завантажити велосипеди. Іноді в поїзді багажне відділення вже зайняте, у цьому випадку вам або запропонують пройти в інше відділення, або дозволять залишити велосипеди у широкому проході вагона. Але якщо місця немає зовсім, всі багажні відділення зайняті і люди стоять в проходах, вам можуть і відмовити в посадці.

За деякий час до виходу нагадайте кондуктору, що вам треба відкрити велосипед та двері, інакше ви ризикуєте проїхати свою станцію із замкненим у багажному відділенні велосипедом. Це рідко, але буває.

Вартість провезення велосипеда складає 5 євро в одну сторону, або 8 євро в дві сторони, якщо ви їдете назад того ж дня. У касі видають квиток та багажну бирку, яка кріпиться до велосипеда гумкою або мотузкою, що належить у комплекті. Квиток також можна купити за готівку або на кредитку в поїзді.

Швидкісні потяги Thalys везуть велосипеди безкоштовно, якщо ті влазять в багажне відділення. Для цього велосипеди треба розбирати та упакувати так само, як і для авіаперевезення.

Поїзди ICE, що прямують до Німеччини, велосипеди не приймають.

Якщо ви їдете за межі Бельгії, уточнюйте, які правила провезення велосипедів цим поїздом. Наприклад, швейцарські поїзди Брюссель-Люксембург-Страсбург-Базель вимагають окремої резервації місця для велосипеда за 9 євро, при цьому, якщо ви резервуєте місце за пару днів до від’їзду, з великою ймовірністю всі місця можуть бути зайняті. Додаткову інформацію можна знайти у європейському розділі сайту S.N.C.B..

У разі поїздки з Бельгії до Голландії або назад на звичайному поїзді типу Local або IC вам знадобиться покупка міжнародного вело-квитка вартістю 12 євро. Цей квиток можна купити у міжнародній касі на будь-якій великій станції Бельгії та Голландії, попередня резервація місця для велосипеда не потрібна. Ці квитки не потрібні для перевезення велосипеда на відрізку Льєж-Маастріхт, де можна використовувати звичайний вело-квиток.

Нідерланди

Провіз велосипедів у Нідерландах можливий у будь-якому поїзді крім Direct InterCity, що з’єднує, наприклад, Амстердам та Роттердам. Такі безперервні напрямки завжди дубльовані повільнішими поїздами, тому перед посадкою варто перевірити, на поїзд якого типу ви сідаєте. Для провезення велосипеда вам буде необхідно купити спеціальний велосипедний проїзний, який на момент написання тексту коштує 6.10 євро. Для розміщення велосипеда у кожному поїзді обладнані спеціальні місця, і провозити велосипеди дозволяється лише у таких місцях. Двері, розташовані поруч із таким відсіком вагона, позначені відповідним значком. Значки досить дрібні та розташовані на верхній частині дверей. Іноді замість піктограми велосипеда можна побачити піктограму інвалідного візка.

При посадці та висадці кондуктор дочекається вас, тому зайвий поспіх не потрібний. Однак, я рекомендую готуватися до виходу з поїзда заздалегідь, оскільки пасажири, що входять до поїзда, не будуть активно поступатися дорогою при виході з поїзда, але пасажири, що виходили з потяга разом з нами, допомагали нам витягнути сумки або підняти велосипеди, що впали в тамбурі. Усі голландські станції обладнані ліфтами, тому встигнути перетягнути велосипеди з однієї платформи на іншу за сім-десять хвилин між поїздами цілком реально. Втім, іноді ліфти все ж таки не працюють…

Важливою в Голландії є категорична заборона провезення велосипедів у годину пік, яка триває з 6.30 до 9.00 вранці та з 16.00 до 18.30 ввечері. Причому, на відміну від Бельгії, порушення цієї заборони може спричинити штраф. Якщо ж вам все ж таки треба сісти в поїзд у годину пік, необхідно перед посадкою запитати дозволу у кондуктора, який завжди виходить з поїзда на станціях.

Невелике зауваження не про велосипеди. У нових локальних поїздах Sprinter відсутні туалети, а поїзд може йти більше години. Пам’ятайте про це, особливо якщо ви їдете з дітьми.

У разі поїздки з Бельгії до Голландії або назад на звичайному поїзді типу Local або IC вам знадобиться покупка міжнародного вело-квитка вартістю 12 євро. Цей квиток можна купити у міжнародній касі на будь-якій великій станції Бельгії та Голландії, попередня резервація місця для велосипеда не потрібна. Ці квитки не потрібні для перевезення велосипеда на відрізку Льєж-Маастріхт, де можна використовувати звичайний вело-квиток. Провезення велосипедів поїздами Thalys описано в розділі Бельгія.

Інформацію про перевезення велосипедів з перших рук можна отримати на сайті ns.nl.

Франція

Французькі поїзди возять велосипеди безкоштовно.

Місцеві поїзди TER та IC de jour (денні) дозволяють провозити велосипеди не розбираючи їх. Необхідно тільки знайти двері, поряд з якими знаходиться відсік для велосипедів. Деякі поїзди дуже довгі, а заповітні двері можуть знаходитися в одному з крайніх вагонві потяга. Оскільки стоянка поїзда на проміжних станціях коротка, можна або у розпачі вантажиться у будь-які двері, або перед прибуттям поїзда виявити на пероні працівника залізниці у формі, який завжди може підказати, де будуть велосипедні двері. Розраховувати на допомогу працівників дороги при завантаженні не варто, хоча іноді вони і допомагають. У вело-відсіку велосипеді підвішуються за колесо на спеціальні гаки, щоб займати менше місця. Людей у поїздах буває багато, тож готуйтеся до висадки трохи заздалегідь.

Додаткову інформацію про перевезення велосипедів в інших типах поїздів (TGV та різні міжнародні) можна знайти на сайті S.N.C.F.

Швейцарія

Провезення велосипедів можливе у місцевих поїздах за вартість знижкового (дитячого) квитка.

Італія

Італійські місцеві поїзди здебільшого дозволяють провозити велосипеди без розбирання. Для їх розміщення у старіших поїздах зазвичай виділено досить велике приміщення у головному та хвостовому вагонах поїзда, поруч із кабіною машиніста. Приміщення ніяк не закривається, тому якщо у вас немає можливості оглядати вхід до цієї кімнати, необхідно подбати про безпеку велосипеда, заблокувати замком колесо, або зістібнути разом два велосипеди. На жаль, велосипеди в Італії активно крадуть, тому забувати про безпеку залізних коней та економити на замках не варто. Для перевезення велосипеда необхідно купити вело-квиток, який діє один день на будь-який поїзд, що допускає перевезення велосипеда. Квитки можна купити як у касі, так і в квиткових автоматах, у розділі “Інші квитки”.

Про наявність сервісу провезення велосипедів можна дізнатися за характерним значком у розкладі на станції, або натиснувши кнопку сервіси у відповідного поїзда на сайті з розкладом. Однак що робити, якщо поїзд не має приміщення для велосипедів, а їхати треба? У цьому випадку велосипеди необхідно запакувати в чохли, знявши як мінімум переднє колесо. У такому вигляді їх можна укласти в багажні відділення практично будь-якого регіонального поїзда (не забуваймо про замки!). Розібрані велосипеди вважаються звичайним багажем та провозяться безкоштовно у всіх типах поїздів, за винятком деяких міжнародних. У стандартних регіональних поїздах великі багажні відділення можна знайти у обох тамбурах кожного вагона. В нових потягах велосипеди доведеться укладати на сидіння в салоні, або, якщо людей виявиться багато, їхати з ними в тамбурі, але в будь-якому випадку зібраний велосипед ніяк не можна розмістити так, щоб нікому не заважати. Втім, навіть якщо велосипед зібраний, кондуктори іноді заплющують очі на відсутність вело-квитка. Місцеві велосипедисти кажуть, що подібна знижка робиться лише для іноземців, але в будь-якому разі зловживати добротою працівників залізниці не варто та й вартість провезення велосипеда не висока.

Норвегія

Більшість норвезьких поїздів мають спеціальне відділення для перевезення велосипедів. На наявність такого відділення вказує значок велосипеда у розкладі або на сайті норвезьких залізниць. Зверніть увагу, що незважаючи на відсутність значка навпроти приміських електричок Осло (позначені буквою R, наприклад, R10), всі ці поїзди мають велосипедне відділення, яке рідко буває зовсім порожнім. Розташування такого вантажного відділення у потязі можна побачити на цифровому табло на платформі перед поїздом. У міжміських поїздах відсутність відповідного значка означає, що велосипед просто не поміститься у вузьких проходах вагона, навіть не пробуйте. У такому разі перед посадкою велосипед необхідно розібрати (зняти колеса) та по можливості запакувати в чохол.

Запакований велосипед можна провозити норвезькими поїздами безкоштовно. У зібраному вигляді провезення велосипеда необхідно оплатити. Вартість складає половину ціни нормального квитка, але не більше ніж 195 норвезьких крон. На жаль, зробити це безпосередньо на сайті залізничного при купівлі квитка не можна. Необхідно зателефонувати до служби підтримки клієнтів або підійти до каси на станції. У зв’язку з обмеженою кількістю вело-місць місця в поїзді можуть закінчитися, тому бронювати місце для свого двоколісного товариша слід по можливості заздалегідь. Сплатити проїзд велосипеда можна і безпосередньо кондуктору, але в цьому випадку існує ймовірність, що вело-відсіки поїзда переповнені, в цьому випадку вам можуть відмовити в посадці. Остаточне рішення завжди залишається за кондуктором.

Так само кондуктор може вирішити на вашу користь і питання з оплатою. Я поїхав поїздом з Ліллехамера в Осло на заміській електричці R10. Велосипед стояв у вело-відсіку такий, зібраний і обвішаний баулами. Формально я повинен був заплатити за нього 195 крон (повний квиток коштував 393), але кондуктор навіть не глянув на велосипед, перевірив мій квиток і пішов. Його напарник так само не звернув на велосипед жодної уваги.

Маю зазначити, що в Норвегії велосипеди можна так само провозити у більшості міжміських автобусів у разі наявності вільного місця. У деяких автобусах місце для велосипедів обладнане спеціальним кріпленням. У цьому випадку автобус може перевезти лише два-три зібрані велосипеди. Іноді вам просто треба буде помістити велосипед в багажний відсік, який в деяких автобусах далекого прямування здатний вмістити цілого мамонта. Вартість перевезення велосипеда складає половину вартості повного квитка. Оплата проїзду зазвичай проводиться прямо в автобусі. Пам’ятайте, що у туристичний сезон за великої кількості багажу водій може відмовити у завантаженні велосипеда, тому якщо ви бронюєте автобусний квиток заздалегідь, за кілька днів до виїзду буде не зайвим зв’язатися з автобусною компанією та забронювати місце для велосипеда.

Велика Британія

У мене є дві новини. Гарна: у всіх (майже) потягах у Великій Британії можна провозити велосипеди безкоштовно. Погана: кількість велосипедних місць часто обмежена, тому на далеких маршрутах все може стати дуже складно. Давайте розбиратися докладно.

На більшості місцевих потягів, що прямують з великих міст по місцевим графствам, і які не позначені як швидкісні – такі зазвичай йдуть до двох годин на сотню другу кілометрів – є декілька вагонів, обладнаних для перевезення велосипедів. В деяких з них місця дуже багато, в деяких – мало, тут вже як повезе. Кожна залізнична компанія обслуговує окремий напрямок руху – в Лондоні їх з десяток – і має специфічні моделі потягів, тому специфіку треба вивчати по ходу використання залізниці. При цьому на потягах, що прямують з Лондона або в Лондон не можна провозити велосипеди в годину пік, тобто, якщо потяг прибуває чи відправляється зі станції в Лондоні з 7.30 до 9.30 вранці і з 16.00 до 19.00 ввечері в робочі дні. Насправді, все залежить від завантаженості конкретного напрямку і потяга, але в більшості випадків ви не захочете лізти в забитий потяг і без велосипеда. Наскільки я розумію, подібні правила працюють у всіх великих містах.

Схожі правила стосуються і перевезення велосипедів в лондонському метро, яке може бути досить зручним щоб дешево виїхати за місто. Перевезення велосипедів дозволено не на всіх лініях, і не на всіх станціях ви навіть зможете з велосипедом спуститися на платформу, особливо це стосується старих ліній і старих станцій. Всі ж нові лінії і станції відносно непогано забезпечені ліфтами і всім іншим. В центрі міста сісти в метро з велосипедом ви скоріше за все не зможете, змінити лінію теж, але проїхати його наскрізь від краю до краю.

Складнощі починаються при посадці в потяги далекого слідування. Для такого потяга вам знадобиться безкоштовне бронювання місця для велосипеда. Проблема в тому, що місць в потязі може бути катастрофічно мало – два чи чотири – а бажаючих, як ви можете зрозуміти, є сильно більше, тому бронювати квитки треба добряче заздалегідь, особливо під час шкільних канікул. З іншого боку, купувати квитки заздалегідь може бути значно дешевше, тому плануйте такі подорожі сильно заздалегідь, це збереже гроші, нерви і навіть саму подорож. Intercity потягів в Британії більше, ніж хотілося б. Наприклад, компанія Great Western Rail, що обслуговує Корнуел і південний Уельс, часто катає Intercity потяги навіть на близькі відстані.

Впихування велосипедів в багажні відділення в таких потягах – то окреме вишукане задоволення. Велосипедні відділення в таких потягах проектували інженери, які ніколи в житті не бачили сучасний гірський велосипед. Тому для зручності, ці відділення зроблені настільки вузькими, що підвісити в них два гірських велосипеда просто неможливо, стирчать рулі.

Такі самі вимоги бронювання можуть розповсюджуватися і на маленькі місцеві потяги, такі собі трамвайчики на два-три вагона. Я стикався з таким в Шотландії і в Уельсі. Тому завжди перевіряйте на сайті компанії, чи потрібне бронювання для вашого велосипеда.

Пролізти без квитка в надії втулити велосипед де-інде в потязі не вийде, оскільки квитки часто перевіряють на вході на перон. На потягах компанії Avanti West Coast, що йдуть в Глазго і Едінбург, кондуктор має відкрити спеціальне багажне відділення в локомотивному вагоні потяга, і без квитка він вас також не пустить навіть якщо місце буде. Якщо ж в такому потязі ви маєте вийти на проміжній станції, не забудьте нагадати про себе кондуктору, інакше є можливість, що витягти ваш велосипед забудуть. Одного разу багажне відділення з моїм байком забули відкрити в Лондоні, і я добряче побігав по станції пізно ввечері, поки знайшов когось, хто зміг відкрити ті двері.

Аби не запізнитися на потяг, завжди приходьте на перон заздалегідь. На платформі чи на станції завжди є черговий, запитайте в нього, де зупиняється велосипедне відділення чи ваш вагон: вагон зупиняється в промаркованій зоні платформи, і черговий має таку інформацію для кожного потяга. Потяг без вас може й не поїде, але затримувати його бігаючи по платформі не дуже приємно.

Корисні посилання

Гарна стаття про вело-правила в інших країнах колись опублікована в ЖЖ-блозі Velo.ua: Bike в поезде: как перевозят велосипеды на железной дороге за границей